Marketing Mix Modelling

Bygga ny webbplats?
IA: Tänk på det här först!

Webbplatsen är många gånger det första dina kunder ser av ert varumärke. Därför är det viktigt att den ger en wow-upplevelse, genererar leads och fungerar optimalt. Mattias Nilsson, CTO och informationsarkitekt (IA) på Resultify, förklarar vad du bör tänka på när du ska uppdatera er webbplats – eller bygga en ny.

Hej Mattias! Du är informationsarkitekt. När är det man kopplar på en sådan?
– Det finns ofta två scenarion. Antingen blir jag inkopplad i uppstartsfasen av ett webbprojekt, när man ska sätta hela arkitekturen, eller så blir jag inkopplad när det egentligen är alldeles för sent.

– En vanlig dag tar jag fram tekniska kravspecifikationer, släcker bränder, ritar upp en arkitektur för kunden, tidsestimerar, säkrar att vi använder den senaste tekniken till webbplatsen och på rätt sätt, har rätt kompetenser i våra tekniska team, coachar våra utvecklare, säkrar att kvaliteten är bra nog i leveranserna och tar fram interna verktyg. Jag är också kontorsansvarig för Resultifys kontor i Ukraina.

Vad ska man tänka på om man vill ha en bättre arkitektur på sin hemsida eller app?
– Det är viktigt att du får en oberoende granskning av din sajt eller app. Risken finns annars att du bygger ett korthus, alltså en app eller en webbsajt som fungerar och ser ut precis som den ska – men så fort du försöker bygga innehåll som inte följer mallen till punkt och pricka så exploderar den.

– Låt till exempel säga att sajten är byggd och fungerar utmärkt i alla testfaser. Men när den väl går live och ni får fler besökare fungerar den sämre och sämre. Då är den hårdkodad, och det är aldrig bra.

– Hitta en tredje part, en tekniskt kunnig person som granskar dina tekniska utmaningar utifrån och som kan hitta problemen innan de växer och blir svåra att hantera.

Vad betyder det att en hemsida är ”hårdkodad”?
– Det finns två modeller när man bygger programmatiskt. Dels det dynamiska sättet, som säkrar att du kan skala upp och kan hantera olika typer av data, dels hårdkodning som är ett lite fult ord i branschen. Hårdkodad fungerar när du vill bygga en webbplats enbart för ett visst tänkt scenario, och inte kommer att behöva täcka in lösningar för fler syften.

Förklara bättre.
– Okej, tänk att du bygger en bil. Du ska åtminstone ha en ratt, motor och fyra däck. Om du då har försökt vara kreativ och satt in ett cykelstyre istället för ratt, eller två däck istället för fyra – ja, då blir det ju ingen bil. Informationsarkitekter säkrar att du har en riktigt bra bil som också tillåter att du kan vara kreativ utifrån ett dynamiskt helhetsgrepp.

Tekniken utvecklas jättesnabbt. Hur vet man att man hänger med och har rätt teknisk kompetens?
– Det är en utmaning som jag ständigt jobbar med, eftersom det är ett arbete som innebär konstant förändring. Men det går: genom coaching, utbildning och att jag prioriterar att hålla mig uppdaterad, och att jag ser till att det alltid finns utrymme för kompetensutveckling.

Du jobbar på Resultify som både bygger webb och skapar digital marknadsföring och kreativa koncept. Hur hamnade du här?
– Jag pluggade till informationsarkitekt i Malmö. Genom några studenter kom jag i kontakt med Robert Lindh som sökte folk till webbyrån Pixelant, som i dag är en del av Resultify, och jobbade halvtid där medan jag tog examen.

– Jag valde det här för att jag gillar breda perspektiv, och tycker om när det finns en arkitektur genom hela tankesättet, både det visuella och det tekniska. Som mest nöjd känner jag mig när jag kan lösa komplexa problem snabbt och spara tid och resurser åt kunden, tack vare min erfarenhet. Kunden kanske har ett helt team som inte lyckas lösa att en hemsida är långsam, och så fixar jag det på tio minuter — så att det tar några millisekunder att ladda sidan istället för fem sekunder. Då är man nöjd!

Vad hade du gjort om du inte blivit informationsarkitekt?
– Då hade jag gått till sjöss tror jag. Jag har alltid varit fascinerad av min farfar som var gammal sjökapten. Sådana historier växte jag upp med.

Du hade inte velat bli vanlig arkitekt, en sådan som ritar hus?
– Det funderade jag nog på, men det föll på att jag är en usel hantverkare.

Vad gör du om tio år?
– Jag har en dröm om att bygga mjukvaror till skepp…

Som en hyllning till farfar?
– Det kan man säga!

När vet du att du lyckats med ditt jobb?
– Hör jag ingenting från kunden så vet jag att allt går bra. Hälsan tiger still.

Ska du uppdatera din webbplats, eller är det dags ta fram en ny hemsida?
Kontakta oss, så diskuterar vi dina planer och tar fram ett kostnadsförslag! Vi har blivit prisbelönta för vår webbdesign och gör allt från koncept och design till teknisk utveckling och e-handel. Bland våra webbkunder finns VisitSwedenMalmö LiveSparbanken SydTelge Energi och Finax.