Marketing Mix Modelling

Instashopping - hur funkar det och hur gör man?

Veronica Ermanbriks är digital marknadsförare på Resultify. Hon brinner för det mesta som innebär att man måste anstränga sig lite extra. Som nu när Insta-shopping släpps och e-handlare får ännu en möjlighet att stressa upp sig över. Men vad innebär Insta-shopping, och hur gör man som företag för att börja använda det?
— Insta-shopping är till för företag som säljer fysiska produkter enligt villkoren i handelsavtalen med Facebook och Instagram. Det betyder i princip att det blir enklare att visa upp produkter på Instagram och att steget till konvertering blir kortare. Det gör att kundernas lojalitet kan öka och att det blir enklare för kunderna att handla från de varumärken de tycker om.

Var hittar jag funktionen?
— Den syns som en ny uppdatering längst upp på profilsidan på ditt företags instagramkonto, så du måste ha en företagsprofil för att det ska fungera.

Men tänk om jag inte har företagsprofil utan bara en helt vanlig?
— Då kan du konvertera ditt privata konto till en företagsprofil, det är inte svårt. Sedan måste företagsprofilen anslutas till Facebook-katalogen via Business Manager, Shopify eller BigCommerce, eller direkt på din företagssida på Facebook. När du aktiverat det har du kopplat din Insta-shopping till Facebooks produktkatalog, och på så vis kan du tagga produkter på precis samma sätt som du taggar personer. Jätteenkelt!

Vad är det exakt som är jätteenkelt?
— Att koppla ihop produktkatalogen. Du hittar den under “alternativ” i Facebook och sedan i “shopping”.

Och hur lägger man in produkterna?
— Du lägger upp dem via “Handla” i Instagram och sedan taggar du bara produkterna i bilden du valt.

Om jag klickar på produkterna i Insta-shoppen och vill handla, var kommer jag då?
— Du kommer först till butiken på Facebook, och om du då klickar på köp eller handla så flyttas du in i webbshopen.

Kostar det något?
— Inte initialt. 

Känner du att du har fått koll på Insta-shopping är det bara att sätta igång. Annars hittar du mer info på https://goo.gl/i9wC3c

Lycka till!