5 tips för bättre SEO och sökmotoroptimering

Hur kan du få din hemsida att bli mer användarvänlig och ranka högre på Google? Här är fem effektiva tips som garanterat förbättrar din webbplats SEO (sökmotoroptimering) och ranking.

1. Se vad din målgrupp googlar på – och använd sökorden

En av de vanligaste anledningarna till att potentiella kunder inte hittar fram till en sajt är för att de googlar på andra sökord än de som används på sajten. För att locka potentiella kunder måste sökorden i innehållet på din sajt matcha målgruppens söktermer.

Vilka sökord googlar din målgrupp på? Svaret hittar du i Google Analytics under Search Console i menyn. 

Search Console visar en lista över vilka söktermer dina besökare har googlat för att hamna på din sajt. Du kan till exempel se topp fem vanligaste kombinationerna av ord senaste halvåret. 

Det ger en vink om vad du bör skapa innehåll och marknadsföring kring för att driva in fler relevanta leads. Såhär aktiverar du Search Console i ditt Analytics.

Vill du ha hjälp att göra en sökordsanalys för att se vad dina besökare googlar på?

Beställ sökordsanalys

2. Säkerställ att din sajt är mobilanpassad

Från och med mars 2021 utvärderar och rankar Google i första hand sajter enligt ett så kallat "mobile first indexing". Det innebär att det blir viktigare än någonsin att ha en mobilanpassad (responsiv) sajt, och att allt innehåll du vill ranka på även finns i sajtens mobilversion.

Du kan också titta på användarbeteendet för dina mobila besökare i Google Analytics (filtrera på device: mobile). Vad utmärker dem som kommer in på din sajt via mobilen? Stannar de länge? Besöker de många sidor? Konverterar de? 

Dubbelkolla alltid att nya sidor och inlägg ser bra ut i mobilen innan du publicerar dem.

Läs mer: 5 snabba SEO-tips för bättre ranking

google_analytics

3. Skapa 5 x tidlöst SEO-content för din målgrupp

Att ha ett levande nyhetsflöde på din sajt är bra, men det är ännu bättre om det finns minst fem sidor, artiklar eller blogginlägg som är tidlösa – så kallat “evergreen content”.

Dessa sidor ska besvara din målgrupps vanligaste frågor genom guider, hjälp och tips på ett sätt som gör att de kan vara aktuella för en lång tid. 

En sida som över tid får många besökare som också stannar länge kommer att ranka högre, vilket i sin tur driver in ännu fler relevanta besökare och potentiella kunder. Google tolkar det som att din sajt är relevant och listar den därför högt för din målgrupp. 

Läs mer: Mer trafik och sälj via din webbplats – 10 tips

meta_title_SEO

4. Infoga dina viktigaste söktermer rätt för bättre SEO

Säkerställ att din sajts viktigaste sökord – i detta fall sökordet "SEO" – förekommer minst:

  • I URL:en (länkadressen) för sidan  
  • I rubriken (H1) och minst en underrubrik (H2, H3)
  • I ingressen
  • I brödtexten 
  • I meta tags (bl a meta description, meta title samt alternative title, som talar om för sökmotorer och besökare med olika funktionsnedsättningar vad sidan innehåller)

Sökordet bör dock inte förekomma så pass ofta att det blir onaturligt. Man brukar säga att det inte ska utgöra mer än 1-2 procent av texten, alltså förekomma en till två gånger per hundra ord.

Det viktigaste är att du använder både sökordet och varianter och synonymer till sökordet på ett sätt som blir naturligt för besökaren.

SE DINA VIKTIGASTE SÖKORD

5. Skapa bra interna länkar för bättre SEO

Något som är bra för användarupplevelsen och därmed även rankingen och SEO:n är att din sajt innehåller länkar till annat intressant innehåll på sajten.

Det håller kvar dina besökare och lotsar dem vidare genom sajten till ditt slutmål – kanske ett bokningsformulär eller en kontaktsida.

Bra interna länkar förbättrar din hemsidas SEO och ranking eftersom de:

  • Ökar den genomsnittliga besökstiden på sajten
  • Ökar antalet sidor besökaren tittar på under sitt besök
  • Minskar avvisningsfrekvensen (bounce rate), alltså antalet besökare som snabbt lämnar sajten
  • Leder vidare besökaren till önskad konverteringspunkt
  • Kan bidra med värde och auktoritet från den länkade sidan (så kallat "link equity")

Läs mer om SEO och sökmotoroptimering eller kontakta oss om en sökordsanalys för din sajt.

Få hjälp med SEO-/mobilanpassning av din hemsida

Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss till dig om hur vi kan optimera din sajt för bättre ranking och fler leads.

Kontakta oss så berättar vi mer.