5 tips för bättre SEO och sökmotoroptimering - 2024

5 tips för bättre SEO och sökmotoroptimering - 2024
19:52

Vi behöver ta det här med SEO till nästa nivå. Det duger inte längre med "quick fix"-lösningar och de flesta artiklar skrapar bara på ytan av vad SEO kräver av oss som marknadsförare. För marknadschefer är det inte längre tillräckligt att bara fokusera på grundläggande SEO-strategier; framgång kräver en djupare förståelse för den teknologiska utvecklingen och dess inverkan på köpbeteenden.

Det krävs först och främst en ordentlig förståelse av vad sökmotorsoptimering innebär för marknadschefer & marknadsförare - 2024. Genom att anamma dessa avancerade förhållningssätt, kan du inte bara förbättra din synlighet i sökmotorerna utan också skapa mer meningsfulla och engagerande upplevelser för dina målgrupper.

1. Vi gick från "Se vad din målgrupp googlar på – och använd sökorden" till "Hur har din målgrupps sökbeteende förändrats och hur kommer den se ut framöver?"

Sökuppsåt!

Det finns ett gap mellan vad man vill och vad man söker på. Det är därför det ibland tar 3-5 sökningar innan man hittat rätt.

Man börjar söka på något, får upp en SERP och tänker - "Nej, det var inte alls vad jag egentligen sökte."
Man expanderar sina sökord. Kanske lägger till något ord som tydliggör för sökmotorn vad man vill. Kanske uttrycker sig i en sökfras istället. 

Ja, nu -2024- så är det inte ens säkert att man söker på en sökmotor. Vissa väljer att söka i exempelvis ChatGPT och seriösa sökmotorer har också sett detta och inkorporerat LLM (Large language model) AIs i sina söktjänster. Allt för att bättre förstå kundens sökuppsåt.

Men ingen känner dina kunder som du känner dina kunder. Och i en kontext där dina konkurrenter använder i stort sätt samma sökord som du, räcker det inte längre med bara sökordsoptimering. 

Allt eftersom maskinerna blir smartare och smartare, blir det svårare och svårare att lura dem. Det räcker inte längre med att använda våra "bästa" sökrod i rätt sökordsdensitet. Inte heller räcker det med att checka av alla hygienfaktorer såsom URL, meta texter och länkning.

För att kunna konkurrera om organisk traffik 2024, måste man framför allt generera ett värde med det innehåll man producerar. Med andra ord, så behöver man komma bortom att skriva samma saker som konkurrenterna skriver. Man måste finna en annan ton är sina branschkollegor och man måste optimera för att föra en konversation, online, som är relevant och som inte bara upprepar vad andra redan sagt i konversationen. 

Betyder detta att vi inte längre behöver bry oss om sökord och sökvolymer? - Självklart inte. 

SEO 2024 innebär att vi måste göra allt det vi gjorde tidigare, men bättre. Sen måste vi dessutom sätta det i rätt kontext och jobba mer genetemot de faktiska människorna som konsumerar vårt innehåll och inte bara hålla fokus på de maskiner och sökbots, crawlers eller spindlar som å sökmotorernas vägnar, indexerar vårt innehåll för att presentera det vid relevanta sökningar.  

Vilka sökord & fraser googlar din målgrupp på? Svaret hittar du i Google Analytics under Search Console i menyn. Men vad är det de egentligen vill veta när de söker på dessa ord och fraser? Svaret hittar du bland dina säljare och din supportpersonal. 

Search Console visar en lista över vilka söktermer dina besökare har googlat för att hamna på din sajt. Du kan till exempel se topp fem vanligaste kombinationerna av ord senaste halvåret. I bästa fall är det samma ord och fraser som du fått från samtal med sin sälj & supportpersonal. Om inte, så är det dags att börja optimera för de sökord och sökfraser som bättre matchar dina kunders sökuppsåt.

Det ger en vink om vad du bör skapa för innehåll för att driva in fler relevanta leads. Såhär aktiverar du Search Console i ditt Analytics.

Vill du ha hjälp att göra en sökordsanalys för att se vad dina besökare googlar på, och lista ut deras sökuppsåt?

Beställ sökordsanalys

2. Vi gick från "Säkerställ att din sajt är mobilanpassad" till "Se till att ditt innehåll är användarvänligt."

Köpbeteende!

Hur beter sig dina kunder och dina besökare? Hur beter de sig när de är inne på din site?
Stämmer siffrorna i GA4? eller drar du fel slutsatser baserat på datan?

Vi har valt att använda en AI genererad text-till-röst funktion för att vi VET att en majoritet av våra besökare, besöker vår site via sin mobil och då kanske inte orkar sitta och läsa långa artiklar som denna. 
Det är såååå mycket lättare att då bara klicka på playknappen och lyssna, medans man kanske cyklar eller är och plockar upp något från butiken. 

Med andra ord har vi försökt göra vårt innehåll mer användarvänligt sett till vad vi vet om våra kunder och deras köpbeteende.

Sedan mars 2021 har Google utvärderat och rankat i första hand sajter enligt ett så kallat "mobile first indexing". Det innebär att det är viktigare än någonsin att ha en mobilanpassad (responsiv) sajt, så att du inte behöver gå och uppdatera två olika siter - sajtens mobilversion. (Yes. så var det förr. De första mobilanpassade sajterna var egentligen bara en annan hemsida som såg ut som en mobilversion av huvudhemsidan.)

Idag tillhandahåller alla seriösa CMS denna funktionalitet utan att du ens behöver tänka på det. Men det betyder inte att du inte behöver tänka alls. 

2024 ligger utmaningen snarare i att göra innehållet som skapar värde för våra besökare, tillgängligt och användarvänligt.

I praktiken betyder detta att vi jobbar för att kunden ska nå det värdefulla innehållet med färre klick, bättre förståelse av kontext och utan någon motprestation. 

Tiden då man gömmer värdefullt innehåll bakom en betalvägg, eller endast delar det i utbyte mot en motprestation (Läs: utbyte mot kontaktuppgifter) börjar närma sig sitt slut... om än lite långsamt. 

Du kan också titta på användarbeteendet för dina mobila besökare i Google Analytics (filtrera på device: mobile). Vad utmärker dem som kommer in på din sajt via mobilen?
Stannar de länge?
Besöker de många sidor?
Konverterar de? 

Eller är de sådanna som sitter och gör en hel del av sin research på mobilden, men kommer in genom desktop för att färdigställa konverteringen?

2024 är det inte ovanligt att en och samma affär går igenom flera kanaler och plattformar innan affären är gjord. 

Exempel: 
Robert får ett sms från matbutiken om deras supererbjudande som bara gäller ikväll.
Han klickar på länken i SMS:et och kommer till deras webbshop.
I hela 1.35 sekunder klickar han runt och lägger till grejer i sin kundkorg innan han avbryts av ett telefonsamtal. 
Robert blir distraherad av samtalet och glömmer bort att han höll på att handla. 
Några timmar senare, på väg hem från jobb börjar han bli hungrig och börjar tänka på mat igen men då han har sina barn med sig, tar han inte upp mobilen och shoppar färdigt. 
Robert glömmer bort sin vid det här laget övergivna kundvagn och lever i nuet med sina nära och kära.
Det är först när han sätter sig ner vid sin laptop efter barnen lagt sig, som han ser ett "abandoned cart"-email från matbutiken, blir påmind av erbjudandet, klickar sig in till sin kundkorg, fast via laptopen denna gången. Klick, klick, klick - han lägger till de sista grejerna och avslutar köpet via laptopen.... men betalar via swish i mobilen.
Han får en orderbekräftelse via mail, som han läser på sin laptop.
Han får besked från speditören via SMS, i mobilen. 
Han ger leverantören 5 stjärnor för ett väl utfört arbete, via länken i mailkorgen, som han denna gången läste i mobilen. 

Med andra ord är det moderna köpbeteendet obundet av kanaler och plattformar. Det är upp till var marknadschef att kartlägga och lära sig sina kunders preferenser och köpbeteende-förändringar, och sedan införskaffa den teknik och den kompetens som krävs för att kunna möta dessa preferenser och köpbeteenden.

Den rutinerade marknadschefen väljer en helhetslösning för att hen vet att det är en oerhörd huvudvärk att få olika tech, från olika bolag att fungera tillsammans tillräckligt bra för att ge en söm-lös köpupplevelse till kunden. 

Även om man får allt att gå ihop, så är det inte ovanligt att ett bolag, en länk i kedjan, går omkull, blir uppköpt eller byter spår, så att hela ens kedja kollapsar och man får börja om. 

Det är därför vi älskar HubSpot.
  1. De har funnits tillräckligt länge och är tillräckligt robusta som företag, för att vi inte ska vara oroliga om att behöva hitta en ny leverantör.
  2. De har ett helhetsperspektiv på HELA kundresan och utvecklar verktyg och lösningar som integreras in i HubSpots ekosystem och ger oss möjlighet att följa kunder över alla kanaler och plattformar, så att en affär med oss upplevs söm-löst både av oss och av kunderna.
  3. Det är användarvänligt nog så alla kollegor kan enkelt komma in i systemet, oavsett deras egna digitala mognad och tech-savviness. (Tekniska fallenhet). 

3. Data-Driven Personalisering och Anpassning i Realtid

Användning av big data och realtidsanalys för att skräddarsy webbupplevelser och innehåll är en trend som bara kommer att fortsätta växa.

Kunderna delar gärna med sig av sin data, men bara om det leder till en bättre, skönare och mer anpassad kundupplevelse, sett från deras sida.

För marknadschefer betyder detta att använda insamlad data om besökarens beteende, branschtillhörighet, geografisk plats, och tidigare interaktioner med webbplatsen för att anpassa innehållet de ser.

Detta kan innebära dynamiska innehållsändringar på webbplatsen, personaliserade e-postkampanjer baserade på användarens tidigare sökningar, och skapandet av innehåll som direkt adresserar de unika behoven och utmaningarna inom olika branscher eller företagsstorlekar.

För oss, spelar HubSpot en avgörande roll i att möjliggöra data-driven personalisering och anpassning i realtid, tack vare dess omfattande plattform som kombinerar CRM, marknadsföring, försäljning och kundservice.

Detta ekosystem ger en 360-graders vy av kunden, vilket är avgörande för att skapa en personlig kundupplevelse. 360-graders vy i detta sammanhanget innebär följande: 

1. Centraliserad Kunddata
HubSpot samlar in och organiserar kunddata från olika beröringspunkter och kanaler i sitt CRM-system. Detta innefattar allt från webbplatsinteraktioner och e-postengagemang till sociala medier och kundsupport.

Denna centraliserade vy möjliggör en djupare förståelse för kundens beteende och preferenser, vilket är grundläggande för att skapa en skräddarsydd upplevelse.

2. Automatiserade Marknadsföringskampanjer
Med hjälp av HubSpot kan företag skapa och automatisera marknadsföringskampanjer som anpassas baserat på kundens beteende och historik. Detta kan inkludera anpassade e-postmeddelanden, riktade innehållserbjudanden och personliga webbupplevelser.

Kampanjerna kan justeras i realtid baserat på hur kunder interagerar med ditt innehåll, vilket optimerar konverteringsfrekvensen och förbättrar kundupplevelsen.

3. Prediktiv Lead Scoring
HubSpot använder AI och maskininlärning för att ge varje lead ett poäng baserat på deras sannolikhet att konvertera till betalande kunder. Denna prediktiva lead scoring hjälper till att prioritera leads för försäljningsteamet, men kan också användas för att anpassa marknadsföringsinsatserna ytterligare.

Till exempel kan högt rankade leads få mer aggressiva erbjudanden eller mer personlig uppföljning.

4. Anpassat Innehåll och Rekommendationer
Genom att utnyttja data om kundens tidigare beteenden och interaktioner kan HubSpot plattformen erbjuda personligt anpassade innehållsrekommendationer. Detta kan vara allt från blogginlägg till produktrekommendationer på din webbplats.

Denna form av realtidspersonalisering håller kunden engagerad och förbättrar chanserna för upprepat engagemang och konvertering.

5. Omfattande Integrationer
HubSpot integrerar smidigt med andra verktyg och plattformar, vilket möjliggör en ännu djupare nivå av personalisering och anpassning. Detta kan inkludera allt från sociala medieplattformar och analysverktyg till kundtjänstprogramvara.

Dessa integrationer tillåter en sömlös flöde av data mellan systemen, vilket ytterligare förbättrar möjligheten att skräddarsy kundupplevelsen baserat på en komplett bild av kundens interaktioner över olika kanaler.

Genom att använda HubSpot kan företag effektivt implementera data-driven personalisering och anpassning i realtid, vilket inte bara förbättrar kundupplevelsen utan också ökar konverteringsfrekvenser och kundlojalitet.

Denna form av avancerad marknadsföring är avgörande för att hålla sig konkurrenskraftig i dagens snabbföränderliga digitala landskap. Data-driven personalisering och anpassning i realtid, särskilt när de drivs av plattformar som HubSpot, har en betydande påverkan på SEO och kan på många sätt förbättra din synlighet i sökmotorerna. 

Google och andra sökmotorer prioriterar webbplatser som erbjuder en utmärkt användarupplevelse. Genom data-driven personalisering kan du skapa mer relevanta och engagerande webbsidor för dina besökare. När innehållet är anpassat efter användarens behov och intressen minskar bouncerate (hoppfrekvensen) och ökar tiden på sidan, vilket är positiva signaler till sökmotorerna om kvaliteten på din webbplats.

HubSpot möjliggör A/B-testning och dynamiskt innehåll baserat på användardata, vilket innebär att du kan testa olika versioner av din webbsida för att se vilken som presterar bäst ur ett SEO-perspektiv. Genom att ständigt optimera och anpassa innehållet efter vad som fungerar, kan du förbättra din webbplats ranking över tid.

Personaliserad innehållsrekommendation kan förbättra din interna länkstruktur genom att automatiskt föreslå relaterat innehåll som är relevant för användaren. Detta inte bara håller användarna längre på din webbplats utan förbättrar också webbplatsens crawlbarhet för sökmotorer.

Genom att integrera data-driven personalisering och anpassning i realtid i din SEO-strategi, kan du skapa en mer relevant och engagerande webbplats som uppmärksammas av både användare och sökmotorer. HubSpot spelar en central roll i detta genom att erbjuda verktygen och analyserna du behöver för att genomföra dessa strategier effektivt.

4. Voice Search Optimization för B2B Marknadsföring

Det är hög tid att vi pratar om röstoptimering inom B2B-marknadsföring – och jag menar inte det där lite halvhjärtade försöket där någon slänger in ett par frågeformulerade nyckelord och hoppas på det bästa. Nej, vi snackar om en helomvändning mot naturligt språk och innehåll som faktiskt svarar på de frågor våra B2B-kunder inte ens visste att de hade.

Se det så här: När var senaste gången du pratade med din telefon eller smarta högtalare och kände dig som en robot? Troligtvis aldrig, eller hur? Det är för att vi har kommit in i en era där röstassistenter förstår oss bättre än vissa av våra kollegor. Så varför skulle vårt innehåll vara skrivet på något annat sätt än det vi skulle använda i en verklig konversation?

För marknadschefer innebär detta en gyllene möjlighet att skapa innehåll som inte bara är sökoptimerat utan också maximalt relevant och engagerande för vår målgrupp. Tänk dig en potentiell kund som frågar sin assistent om "hur man förbättrar kundupplevelsen med AI". Om ditt innehåll kan ge ett klart, koncist och framför allt direkt svar på den frågan, har du just vunnit guldjackpotten i SEO för röstsök.

Vi pratar om att dyka djupt in i skapandet av FAQ-sektioner som faktiskt besvarar verkliga frågor, whitepapers som inte kräver en doktorsexamen för att förstå, och case studies som berättar historien om hur ditt företag löst specifika problem.

Och låt oss inte glömma vikten av "long-tail" nyckelord. Dessa längre, mer specifika fraser är som små skattkartor som leder röstsökare direkt till ditt innehåll.

Men här är grejen – det räcker inte med att bara producera detta innehåll. Det måste vara lättillgängligt, inte bara via text utan också genom ljud. Varför? Eftersom vi lever i en värld där människor lyssnar på poddar medan de joggar, frågar sina smarta högtalare om väderprognosen medan de brygger sitt morgonkaffe och använder röstkommandon för att hitta den närmaste sushi-restaurangen medan de sitter fast i trafiken.

Så, när vi pratar om Voice Search Optimization för B2B-marknadsföring, pratar vi om att skapa en bro mellan din digitala närvaro och dina kunders vardagliga konversationer. Det är dags att vi tar vårt innehåll från att vara bara 'finns där' till att bli en del av dialogen. Och vem vet, nästa gång någon frågar sin röstassistent om din bransch, kanske det är ditt företags svar som ekar genom rummet.

 

5. Predictive Analytics och Beteendemodellering för Förutsägbar SEO (lite överkurs, men sjukt spännande!)

Håll i hatten, för nu dyker vi ner i världen av förutsägande analyser och beteendemodellering – och det är här det riktiga spelet börjar.

Vi snackar inte om att chansa på vad nästa stora söktrend blir. Nej, vi pratar om att använda rådata och smarta algoritmer för att faktiskt kunna se in i framtiden. Det här är grejer som får även de mest luttrade marknadscheferna att spetsa öronen.

Tänk dig att kunna förutspå exakt vad din målgrupp kommer att söka efter nästa månad, nästa vecka, ja kanske till och med imorgon. Genom att dyka ner i historiska data, analysera trender och användarbeteenden kan du (Läs: En AI som är specialiserad på att analysera och förutspå) sätta ihop en modell som faktiskt förutsäger framtiden. 

När du väl har denna otroliga insikt om framtida sökbeteenden, kan du skräddarsy dina SEO-strategier på ett sätt som gör att du alltid ligger ett steg före.

  • Nyckelord? Optimerade.
  • Innehåll? Förberett.
  • Din webbplats? Redo att välkomna framtida besökare med öppna armar.

Med förutsägande analyser kan du skapa en användarupplevelse som anpassar sig i realtid, baserat på vad dina besökare troligen kommer att vilja se härnäst. Det är som att din webbplats kan läsa deras tankar – eller åtminstone deras framtida sökningar.
Det är lite som när en webbshop säger att du tittade på det här, så du kanske också är intresserad av det här och det där.

Så, där har du det. Det är dags att ta dina SEO-strategier till en helt ny dimension. Med förutsägande analyser och beteendemodellering, med Voice Search Optimization för B2B Marknadsföring, med Data-Driven Personalisering och Anpassning i Realtid, med användarvänligt innehåll och med bättre kundkännedom och bättre förståelse för sökuppsåt.
Du är inte bara redo för framtiden; du är med och skapar den. Och för de där rutinerade marknadscheferna? Det här är chansen att verkligen blåsa dem av stolen och visa att när det gäller SEO, är du inte bara med i spelet – du är flera drag före.

Vill du snacka SEO med oss?

Fyll i dina uppgifter, så hör vi av oss till dig om hur vi kan optimera din sajt för bättre ranking och fler leads.

Kontakta oss så berättar vi mer.