WordPress 5.0 – Dags att uppdatera din sajt

Om du har en WordPress-webbplats kan det vara dags för dig att uppdatera den inom kort. Nu släpper nämligen WordPress en av sina största uppdateringar någonsin – 5.0 – med publiceringsverktyget Gutenberg som gör det superenkelt att redigera och publicera innehåll.

Efter att ha lyssnat på sina användare (och de är många – cirka 32 procent av alla sajtägare på Internet!) gör WordPress nu en av sina största uppdateringar.

Nya versionen 5.0 tar hänsyn till efterfrågan på smidigare verktyg för att redigera texter och bygga nya sidor med hjälp av färdiga block inne i WordPress.

Genom att uppdatera din WordPress-sajt till 5.0 kan du få ta del av ett nytt, förenklat publiceringsverktyg som heter Gutenberg. Det gör det enklare att redigera texter och bygga sidor med färdiga block och boxar. Härligt, tycker vi!

I dagsläget har det släppts en betaversion med bland annat blockfunktionen. Den skarpa versionen väntas vara här inom några veckor.

Men vad innebär uppdateringen, och hur kan du uppdatera? Måste du uppdatera? Vår WordPress-expert Hans Bergstrand förklarar vad uppdateringen innebär för dig som har en webbplats i WordPress:

Drag and drop – bygg sidor med färdiga block

− Den nya “blockfunktionen” i Gutenberg innebär att du kan välja bland olika färdiga block, som rubriker, stycken, bilder, citat, listor, kolumner och liknande, som du fyller med innehåll. Det gör att du enkelt kan lägga in och flytta runt innehåll på din hemsida så att sidorna blir rikare och mer engagerande, utan att du behöver vara särskilt tekniskt kunnig, säger Hans Bergstrand.

Han tipsar om att du också kan skapa helt egna block från scratch, som du sedan kan drag-and-droppa på flera sidor om du vill. Om du gör en förändring i “grundblocket” kan du välja att den automatiskt ska slå igenom i alla likadana block på hemsidan, oavsett på vilka sidor de ligger.

− Det sparar dig mycket arbete och minimerar risken för felaktig information. Med ett klick ser du till att informationen uppdateras likadant på alla liknande ställen på sajten.

Slipp hålla reda på massor av plugins

Tidigare behövde du köpa och ladda ner olika så kallade “page-builder-plugins” för att kunna bygga sidor med olika sidlayouter på din webbplats.

Med Gutenberg slipper du det.

Uppdateringen kommer med en ny gemensam standard för hur användare ska utveckla och jobba med innehåll och layout.

− Det innebär att du enkelt kan redigera och publicera innehåll på din webbsida utan att det krävs särskilda plugins och modifieringar. Det ger en stabilare, säkrare och smidigare teknisk plattform, säger Hans Bergstrand.

Dessutom är Gutenberg byggt för att fungera lika bra i mobilen som på desktop, vilket betyder att du som jobbar som redaktör kan hantera layout och innehåll lika lätt från telefonen som på datorn.

Behöver du uppdatera din nuvarande sajt till WordPress 5.0?

Framför allt kommer den nya versionen att användas för helt nya webbplatser, men en del existerande sajter kommer att kunna uppdateras till 5.0 med Gutenberg.

Gäller det din webbplats? Det beror främst på hur gammal den är och hur den är byggd. Vi tittar gärna närmare på din sajt för att undersöka om du kan uppdatera till WordPress 5.0, och vad det i så fall skulle innebära för dig.

Vill du veta mer? Hör av dig till vår säljchef Robert, så tittar vi på det tillsammans.

Du kan också läsa mer om vad vi kan göra tillsammans för att förbättra din hemsida så att du driver fler affärer online.

KONTAKTA OSS OM WORDPRESS

Kontakta oss så berättar vi mer.