Så uppdaterar du säkrast din Wordpress-sajt

Nu är det hög tid för alla med WordPress att uppdatera sin sajt för att undvika säkerhetsrisker och intrång. Här är uppdateringarna du behöver göra – och de du kan skippa. Resultifys WordPress-expert Hans tipsar.

De senaste månaderna har WordPress genomfört en rad viktiga förändringar som innebär att du bör uppdatera din webbplats för att inte riskera intrång eller andra säkerhetsproblem.

Måste jag verkligen uppdatera?

– Ja. Även om du upplever att din sajt rullar utan problem kan du stöta på utmaningar när du vill förbättra eller vidareutveckla den. Föråldrade plug-ins kan ställa till det eller göra att vissa funktioner plötsligt slutar att fungera, förklarar Resultifys WordPress-expert Hans Bergstrand.

– Men den största risken är säkerheten. Det finns en anledning till varför det regelbundet släpps uppdateringar till WordPress och olika plug-ins. Hackare kan till exempel ha skapat intrångsvägar i din sajt utan att du har märkt det.

Läs mer: Webbplats i WordPress – ja eller nej?

Vad är Gutenberg och behöver jag det?

Hans rekommenderar alla att uppdatera sin sajt till WordPress 5.0.

Versionen kommer bland annat med det nya publiceringsverktyget Gutenberg som gör det enklare att redigera texter och bygga sidor med färdiga block och boxar. Här listar vi fördelarna med Gutenberg.

– Innan du aktiverar det så säkerställ att ditt köpta eller egenutvecklade tema är anpassat för det. Vi kan hjälpa dig att kolla det. Aktiverar du inte Gutenberg behöver du i stället installera Classic Editor 5.0.

Läs mer: WordPress 5.0 – Dags att uppdatera din sajt

Få hjälp med att uppdatera

För att din sajt alltid ska vara säker måste du eller en webhost löpande uppdatera den. Hans och WordPress-teamet på Resultify sköter detta åt många företag.

– Vi har ett så kallat underhållsavtal där vi går igenom våra kunders sajter varje vecka och genomför nödvändiga uppdateringar, så att de slipper tänka på det och allt flyter på.

– Ibland väntar vi med uppdateringar som inte är nödvändiga eller säkra än. Vissa uppdateringar som släpps visar sig senare ha inneburit säkerhetsrisker. Då inväntar vi hellre feedbacken på dem först, för att vara på den säkra sidan, förklarar Hans.

Läs mer: Resultify lanserar MFF:s nya digitala plattform

Kan jag uppdatera själv?

Drygt 32 procent av alla sajtägare på nätet har en webbplats i WordPress. Borde det inte vara enkelt att uppdatera sin sajt själv?

– Jo, mycket i WordPress kan du göra på egen hand. Men innan du ger dig på viktiga uppdateringar måste du säkerställa att du har ordentliga backups. Det kan finnas rejält kluriga utmaningar i koden som är avancerade även för de mest kunniga, förklarar Hans.

Han rekommenderar att du tar hjälp av specialister för att uppdatera din sajt och löpande felsöka, övervaka och åtgärda den. Då slipper du oroa dig.

Du kan också läsa mer om vad vi kan göra tillsammans för att förbättra din hemsida så att du driver fler affärer online.

KONTAKTA OSS OM WORDPRESS

Kontakta oss så berättar vi mer.